Stora beslut kräver både kunskap och intuition. Ifrågasätt, lär dig hitta fallgroparna och sniffa fram problemen. Vad säger till exempel din näsa om huset du funderar på att köpa?
Vi människor är utrustade med fem sinnen. Ja, förutom de individer som säger sig ha ett sjätte. Det finns några uttryck som beskriver nyttan med dem, till exempel de här om luktsinnet “ha näsa för något”, “hålla för näsan” eller “sätta näsan i vädret”. Ibland kopplas det här sinnet till intuition och erfarenhet, som när någon har näsa för aktieaffärer eller näsa för nyheter, helt enkelt någon som förstår sig på något. Släpp fram dina sinnen när du ska fatta stora beslut i livet och lita på magkänslan och de andra förnimmelserna. Exempelvis om din näsa varnar för mögel eller fuktproblem när du ska till att köpa ett hus.
Inspektera och ifrågasätt
Trots att det har gått många år sedan varningar om asbest eller om ohälsosamma hus där skolbarn fick allergier är problemen tyvärr inte utrotade. Det verkar som att varje decennium har sina plågor. Ibland har vi lärt oss läxan, ibland kommer bara problemen i ny form. När du står i begrepp att ta ett stort steg i livet, låt dig inte stressas utan försök se metodiskt på det hela. Det är fantastiskt att ha hittat sitt drömhus, men saker är sällan perfekta. Våga skrapa på ytan och ta kontakt med kunniga byggare, hantverkare eller markentreprenörer för att få en ärlig bild av läget. Är fastigheten frisk och torr? Är ventilationen ok? Behöver du utföra markarbete för att dränera runt din nya bostad?
Problemen kan lösas
Med lite grundläggande kunskaper går de vanligaste problemen att förutsäga. Svaren på dessa frågor säger en hel del. Hur ser tomten ut där ditt hus ligger? Är det lerigt och fuktigt, eller ligger det på berggrund? Vilka material har använts? Ligger trä direkt mot en betongplatta eller med markkontakt? Om svaret på sista frågan är ett ja, ska du höra varningsklockorna ringa. Finns det sättningar i huset? Lutar golv och väggar ovanligt mycket? Det har naturligtvis sina skäl. Kanske resultatet efter en kall vinter med tjäle. Å andra sidan kan även milda vintrar skapa problem med vatten som stiger upp i grunden. Sök information om ifall en dränering är gjord. Det är goda nyheter om så är fallet, men den typen av markarbete kan behöva upprepas vart tjugonde år. Som sagt, skaffa kunskaper och lita på dina sinnen.
Andra inlägg
- Effektiva strategier för sanering av vitmögel i Stockholm
- En badrumsrenovering i Norrtälje kan ge ett lyft åt vardagen
- Skapa nya möjligheter med en tillbyggnad i Stockholm
- Den oumbärliga flyttstädningen i Göteborg
- Hitta bästa målaren i Stockholm för ditt hemmaprojekt
- Förvandla ditt hem med fönsterbyte i Linköping
- Värmepumpar i Stockholm sparar energi
- Ställningar för alla projekt i Stockholm
- Vad säger lagen om kontrollansvarig i Stockholm?
- Asbestsanering i Linköping: Säkerheten först och främst