Sommartid brukar innebära stora renoveringar för alla villaägare. Det är då man ska passa på att renovera fasaden, taket och fönster. Det är då som det inte gör något om man har fönster öppna och renoverar dem. Det är på somrarna som det är så pass torrt att man kan lägga nytt tak, om det behövs. Att lägga nytt tak regelbundet är bra för villan, och man säkerställer att ingen fukt tar sig in och skadar den. Vilket material har du tänkt dig för ditt tak?
1. Tegelpannor
Det mest klassiska tak som används i Sverige är tak med tegelpannor. Det är ett mycket omtyckt material och ger ett fint utseende. Tegelpannor som får förbli oskadda håller ända tills de skadas av någon yttre kraft. Annars håller de i tusentals år. Teglet kan däremot drabbas av fukt och mögla. Om du tar dig upp på taket och ser gröna alger, eller någon växtlighet på tegelpannorna då har fukt och mögel drabbat dem. Då bör man tvätta bort allt det med mögeltvätt. Tvättar man bort all växtlighet så ser man till att få bort allt sådant och taket är oskatt på nytt.
2. Papptak
Vissa hus, som byggdes under 1950- och 60-talet och som har en arkitektur som kallades funkis, brukar ha papptak. Vill man inte ha papptak, kan man lägga på ett annat slags tak. Man brukar inte använda tegelpannor på taken till funkishus, då de inte har någon vinkel, och regnet inte har någonstans att rinna av mot. Egentligen bör inga tak vara platta i Norden där vi har stor mängd nederbörd varje år.
3. Betonpannor
Det finns betongpannor som man numera kan lägga på tak och som håller mot väta, minst lika bra som tegelpannor. Betong är ett material som heller inte slits ut och håller egentligen mot allt. På samma sätt som tegelpannor håller det tills någon yttre kraft skadar det (om man medvetet förstör betongen).
4. Plåttak
Plåt på tak är ett alldeles utmärkt material och är lätt att måla om. Underhåller man taket och målar vart 40-50 år kan man få det att hålla i flera generationer. Det är också lättare att skotta bort snön från ett plåttak, om man jämför med ett tak av tegelpannor.
För säkerhetens skull är det bäst att anlita en hantverkare som går upp på taket och underhåller det, eller när det är dags att lägga ett nytt tak. Läs mer här om du behöver en takläggare i Sundbyberg.
Andra inlägg
- Effektiva strategier för sanering av vitmögel i Stockholm
- En badrumsrenovering i Norrtälje kan ge ett lyft åt vardagen
- Skapa nya möjligheter med en tillbyggnad i Stockholm
- Den oumbärliga flyttstädningen i Göteborg
- Hitta bästa målaren i Stockholm för ditt hemmaprojekt
- Förvandla ditt hem med fönsterbyte i Linköping
- Värmepumpar i Stockholm sparar energi
- Ställningar för alla projekt i Stockholm
- Vad säger lagen om kontrollansvarig i Stockholm?
- Asbestsanering i Linköping: Säkerheten först och främst