Välj inte bort en takläggare

En fråga som alla husägare någon gång ställs inför gäller taket och ett byte av detta. Taket har en begränsad livslängd och det håller inte för evigt; även om man sköter det genom underhåll och genom regelbundna reparationer så kommer det en dag då det tjänat ut sin rätt och man måste genomföra ett takbyte. Här ska vi tillägga att det kanske handlar om en tidsrymd på 25 år – om inte mer – och att det således inte är något som behöver göras så ofta.

Något som leder oss in på en viktigt fråga – hur mycket ska man betala? Vi anser att många husägare gör fel i detta och vi kan ge ett exempel där vi säger att du äger ett hus och ska byta tak på detta. Du har under en tid sett att taket har ett läckage och att det regnar i på vissa områden och dessutom så har du fått en högre energiräkning än normalt.

Du ska således – helt korrekt – byta; men felet du gör är följande: du beställer material – tegel – och verktyg samt hyr en byggnadsställning och du får en chock då du ser räkningen. Det är svindyrt! Denna kostnad får dig att fatta beslutet att du ska göra jobbet på egen hand – du väljer bort en takläggare och tänker dig att spara några kronor på detta.

Sanningen här är att du förmodligen kommer att förlora på detta beslut att välja bort en takläggare i ditt hus och att det kommer att visa sig i framtiden. Istället för att få ett tak som håller i 25 år så kommer ditt att kanske hålla i tio år innan det återigen är dags att byta. Kort och gott – det är svårt att byta tak och det krävs speciella kunskaper (särskilt kring skorsten och takfönster där läckage lätt uppstår).

Använd rot-avdraget för en takläggare

Vi menar att det är värt att betala för en takläggare och särskilt i dagsläget då man de facto kan använda sitt rot-avdrag för tjänsten. Du kan således i och med detta dra av 30% av den totala arbetskostnaden för denna takläggare på din deklaration och få summan tillbaka på skatten.

Den stora kostnaden vid ett takbyte kommer att ligga på material och det ska du ändå betala. Således finns det ett värde i att använda professionell hjälp och få ett tak som verkligen står emot tidens tand på ett bättre sätt.

4 Oct 2016