Undersök taket regelbundet!

Att undersöka det egna taket regelbunde och ofta är det bästa som du kan göra för att förekomma skador på taket och höga reparationskostnader. Innan du ger dig upp på taket är det bästa att skaffa sig ett riktigt bra säkerhetsanordning. En säkerhetssele kostar lite i jämförelse med långvarigt lidande och sjukskrivning om du skulle ramla av taket. På taket bör du även ha ett ankarfäste där du enkelt kan fästa säkerhetsselens rep, hängstegar och takstegar så att du kan röra dig över taket och inte behöver halka på tegelpannor och plåt eller vilket material du nu har på taket.

Kontrollera takets fogar

Särskilt viktigt är det att syna taket där man har fogar, invid skorstenar, till exempel, vid alla ställen där man har fäst hängrännor, stuprör och eventuella takfönster, ventiler och så vidare. Det viktiga är att vattnet leds bort från taket, därför bör man ofta kontrollera hängrännor och stuprör, så att inte en massa skräp täpper till i stuprören och hängrännorna. Alla hängrännor ska luta lite grann utåt för att leda bort vatten från fasaden och skarver kring stuprör ska vara hela. Det finns förstärkningsplåt som kan stötta hängrännor och stuprör så att de inte går sönder om det kommer mycket vatten på kort tid.

Kontrollera insidan av taket

Man kan även undersöka takets takläkt. Känns det fuktigt? Man kan känna med handen, om man upptäcker någon spricka på yttertaket. I så fall bör man byta ut läkten just där yttertaket har en spricka. Även sprickan på yttertaket måste åtgärdas. Är det bara en tegelpanna/flera tegelpannor som har spruckit, är det lätt att bara byta ut dem. Annars bör man renovera hela taket. Det är bättre att göra för mycket än för lite. Ingen vill ha fuktskador på ett hus, vilket kan innebära otroligt stora kostnader. Du kan även gå in på vinden och titta på taket inifrån. Ser man prickar, eller fuktfläckar bör du riva upp taket inifrån och byta ut de delar på yttertaket där vatten och fukten har läckt genom taket.

Se till att fukten försvinner

Sedan bör du ta dit en avfuktare, innan du reparerar taket och lägger på nytt material. Det bästa är att anlita en takläggare som kan renovera hela taket, eller de delar av taket som bör repareras. Googla "takläggare Falun" om det är i Falun som du behöver renovera taket. Då kan du sedan begära offert och referenser innan du bestämmer dig. Lycka till!

23 Aug 2019