Tips för dig som går i renoveringstankar

Behöver ditt hus ses om och få lite extra omsorg? Behöver ni tilläggsisolera eller byta hatten helt och hållet? Norrländska tak behöver vara extra starka då de är mer utsatta än i söder.

Det största och hetaste tipset för dig som funderar på att renovera eller byta tak på ditt hus är att anlita en seriös entreprenör som kan ta på sig en totalentreprenad. En erfaren och skicklig takläggare kan lätt se om ditt tak duger för att renoveras eller om det helt enkelt måste byggas ut. De lägger rejäla tätskikt som håller huset torrt och varmt under alla delar av året. För dig som bor i Norra delarna av Sverige bör du vara medveten om att ditt tak lever ett tuffare liv än taken söderöver - detta framförallt på grund av snön som tynger ner dem på vintern samt att de belastas av is och smältvatten på våren. Vatten vill ju gärna sippra in så fort det går.

Olika typer av tak

Vilken typ av tak du har eller vill ha på ditt hus är dels en smaksak och dels en kvalitetsfråga. Anlitar du en takläggare med bredd som hanterar alla sorter så har du en bra början. Du kan då rådfråga och välja både utifrån estetik och kvalitet men även utifrån vad som passar i omgivningen och vilket underhåll du önskar utföra. Plåt, tegel och papp är de vanligaste taken i Sverige, även betong förekommer som en billigare variant av tegeltak. Du kan även få plåttak som efterliknar tegelpannor på ditt hus. I samråd med din takläggare väljer du alltså vilket typ av tak som passar och du vill ha. Det kan vara extra viktigt om det visar sig att din takkonstruktion gör att vissa material lämpar sig bättre eller sämre. Underarbetet är otroligt viktigt och ska utföras enligt gällande konstruktionsstandarder.

Totalentreprenad för din skull

När du väljer att anlita en takläggare som erbjuder totalentreprenad kan du vara säker på att du bara har en arbetsledare att kommunicera med och att hen tar helhetsansvaret. Då vet du att snickare, takläggare, plåtslagare och andra byggarbetare jobbar utifrån samma direktiv och mot samma mål. Har entreprenören dessutom samtliga kompetenser i den egna firman är möjligheten som största att du för en sömlös entreprenad utan uppehåll i arbetet. Ytterligare en fördel du har när takläggaren leder hela projektet är att du bara har en stor offert att ta ställning till och hålla koll på när arbetet fortskrider.

22 May 2020