Tänk på taksäkerheten på din villa!

Enligt en statistik som Arbetsmiljöverket tagit fram, omkom 55 personer under 2018, vilket är mer än de som omkom i gängkriminalitet under samma år. Det innebär, krasst konstaterat, att det är farligare att gå till jobbet om man arbetar på särskilt riskfyllda arbetsplatser, än att ingå i ett kriminellt gäng. Så här ska det ju inte vara i dagens Sverige. Det minsta man själv kan göra är att åtminstone se över sin egen taksäkerhet på sitt tak.

Men det är oftast lättare sagt än gjort. Hur gör man då, och på vilket sätt kan man göra sitt eget tak säkare? Här går vi igenom de viktigast produkterna för en riktigt bra taksäkerhet och vad man bör tänka på när man skaffar bättre taksäkerhet för dem som går upp på taket. Det är inte så svårt som man kan tro.

De vanligaste oyckorna är fall från hög höjd

Visste du att de vanligaste olyckorna är just fall från höga höjder. Det är lätt att man som takarbetare eller byggare, blir övermodig och överskattar den egna förmågan att behålla balansen och underskattar farorna att vistas på höga höjder. Den säkraste takarbetaren är den som hela tiden tänker på den egna säkerheten. Det finns ju så många bra produkter som man kan använda sig av.

  1. Säkerhetssele och ankarpunkt. Blande det absolut viktigaste och primära är att arbetaren bär en säkerhetssele och att byggaren kan länka den till en ankarpunkt på taket så att, om faran skulle infalla att hon, eller han skulle råka trampa fel och ramla ner, så gör både ankarfästet och säkerhetsselen så att hon eller han inte ramlar hela vägen ner från taket.
  2. Takstege och hängstege. En stege som ligger ner på taket, gör det mycket säkrare att kunna krypa uppför och nerför ett tak som lutar mer eller mindre brant. Sedan kan man behöva en stege som möjliggör så att man kan krypa mellan olika sektioner på taket.
  3. Snörasskydd. Det behövs även ett snörrasskydd. Detta eftersom det inte är bara de som vistas uppe på taket som behöver säkerhet. Även de som går under taket ska kunna känna sig säkra när de vistas på marken under taket. Det var några år sedan som en stackars 14-årig pojke miste livet på grund av is som ramlade ner från taket i huvudet på honom. Har man ett snörasskydd kan man säkerställa så att ingen råkar illa ut av snö som rasar ner från taket.
  4. Taksteg på skorsten. Monterar man olika steg, till exempel på en skorsten, så underlättar det för alla som ska röra sig på taket. Har man till exempel steg invid takkupor så får den som vistas på taket bättre grepp och kan röra sig säkrare där.
4 Nov 2019