Smidesräcken - mer än bara ett konstverk

Underhållsfria smidesräcken för både företag och privata kunder. Du kan välja på stilrena eller klassiska utföranden och kunnig personal hjälper dig på plats.

Det är inte bara i Paris de snirkliga balkongerna pryder stadsbilden. Du kan se dem överallt om du bara spanar. Det är dessutom ett billigt alternativ att strosa runt i din egen hemstad och leta smidesräcken och statyer. Alla konstnärliga utförande du får syn på bidrar till kulturminnena. Men smidesräcken är mer än bara fascinerande konstverk.

Särskilt smidesyrket har anor från långt tillbaka i tiden. Det började med mynt och smycken för att sedan växa till exempelvis de högkvalitativa smidesräcken som finns idag. Du kan nästan inte låta bli att ta upp mobilen och fotografera de kupolförsedda järnstolparna från olika vinklar. För de är verkligen mästerverk.

Smidesräcken en del av kulturarvet

Kan det vara så att smidesräcken inte får den uppmärksamheten de förtjänar? De bara finns ju där. Som ett robust inslag i staden eller som ett staket runt en hage med hästar. Även om merparten av tillverkningen sker mekaniskt ligger det ändå en konstnärlig tanke bakom, och noggrann uträkning på hållfasthet.

Även så till synes enkla saker som trappräcken och balkonger äger en historia. Har du inte möjlighet att ta dig söderut för några pilgrimsfärder, ta en stadsvandring och uppskatta kulturarvet. Om det är så att du bor i en bruksort bor du ju i ett helt eget kapitel i historien. Stångjärnshammaren kanske har slutat slå men smidesräcken består och behövs.

29 Jul 2022