Skydd över huvudet med tak som är tätt

Regnar det in? Har du ett tak som behöver lagas? Sitter stuprännor snett och vattnet hotar ta över? Vill du har en vacker spiskåpa över din spis? Vem utför egentligen sådana här arbeten?

Vill du har någon som kan hjälpa dig med ovanstående är det dags att anlita en plåtslagare. De har all kunskap och är utbildade att ta hand om svåra arbeten med plåt. Plåt är en metall som framställs genom att materialet pressas samman och trycks ut i flera olika tjocklekar och bredder. Sättet att framställa och omforma ett material benämns och kallas för valsning. Plåt kan sedan lagerhållas och säljas i detaljhandeln. Där kan du sedan välja den tjocklek du önskar. Mycket kan du som är hemmafixare göra själv. Men när det kommer till plåtslageri gör du ett bra val när du anlitar proffs. Inte därför att du inte kan utan mer för att det i de flesta fall handlar om att stå pall vid en försäkringsskada.

Försäkringsbolagens reaktioner vid vattenskada

Låt oss anta att du gör ett eget jobb på ditt tak eller ordnar med dina hängrännor och stuprör. Det är mycket fix som ska till och även om du googlar på hur man gör kan det vara lite knivigt. Ponera sedan att det blir ett oväntat regnigt år med både starka vindar och storm i sitt följe. Det ansätter byggnaden på ett sätt du aldrig tidigare varit med om och inom kort har det börjat regna in. Vid kontakt med försäkringsbolaget kan det visa sig att skadan inte skulle uppstått om du lejt bort jobbet. De godkänner alltså inte att du gjort jobbet själv och vill därför inte betala ut ersättning. Det är ingen trevlig historia, men när det gäller försäkringsbolag får man vara lite om sig och kring sig innan olyckan faktiskt inträffat.

Plåtslagare med känsla för finlir och helhet

En person som till vardags arbetar med att klä byggnaders tak och fasader med plåt kallas för plåtslagare. De delas in i de tre kategorierna byggnadsplåtslagare, grovplåtslagare och ventilationsplåtslagare. En byggnadsplåtslagare arbetar som namnet antyder med olika slag av plåtarbeten och påbyggnader. De bearbetar plåten i en verkstad och är sedan ute på fältet och monterar hängrännor eller klär in husets tak och fasader med plåt. En grovplåtslagare har som specialité att resa stålkonstruktioner, arbeta i smidesverkstaden samt montera detaljer av grovplåt och balk. De klarar även av att utföra svetsning och nitning.

26 Jun 2020