Så här väljer du rätt takläggare

Som alltid slår erfarenhet, kunskap och service högt. Var extra noga med att göra bra val med tanke på ekonomi och hållbarhet om det handlar om ditt hus. Referenser och offerter är ett måste.

Vet du själv vilket typ av tak du bör ha och vill ha på ditt hus eller behöver du en expert som hjälper dig med valet? Om du vänder dig till en mångsidig takläggare så har de kunskap om alla typer av tak och erfarenheter kring vad som passar bäst på olika hus, i olika miljöer, klimat osv. Be om ett kostnadsfritt första möte och bedömning med offert - jämför sedan ett par-tre leverantörer innan du fattar ditt beslut. Det är alltid en fördel att välja en leverantör som följer dig hela vägen fram till slutbesiktning, i alla steg. Det utgör en kvalitetssäkring och en trygghet för dig som kund.

Olika typer av material

Så, vilken typ av tak har ni idag och vilken typ av tak funderar ni på? Vet du inte själv så rådfråga som sagt din takläggare. Om du valt en leverantör med mångsidig kompetens så har de kunskap för alla takmodeller och takmaterial, såsom tegel, plåt, papp och betong. En bra leverantör ger garantier på hela jobbet och på arbetstiden kan du få ROT-avdrag om du äger fastigheten. En seriös företagare har dessutom alltid ansvarsförsäkringar om något mot förmodan skulle hända under arbetets gång. Kolla också upp referenser för du vill ha en leverantör som levererar på utsatt tid, som utför ett jobb med god kvalitet och som är flexibel i att skräddarsy olika lösningar så allt blir bäst för dig som kund.

Övrigt att tänka på

En otroligt viktig parameter när du lägger tak är ju hållbarheten och dessutom estetiken. Det nya taket ska ju passa på huset och stämma in med omkringliggande miljö. Väljer du exempelvis ett plåttak så finns det idag modeller utan synliga skruvar. Om taket dessutom har en smidig konstruktion och är enkelt att lägga så spar du pengar på att arbetet inte tar så många timmar för en takläggare. För plåttak finns olika typer av ytbeläggningar och väljer du en riktigt bra så har du en överlägsen livslängd på ditt nya tak. Du kan sen njuta utan att bekymra dig om ditt tak i många, många år framöver. Ogillar du plåt så är tegeltak faktiskt det vanligaste i Sverige och en något billigare variant är att lägga betongpannor.

24 Mar 2020