Så gör du taket säkert

Det finns en hel del som man kan göra för att taket ska bli en säker plats för alla som av en eller annan anledning behöver arbeta eller vistas på taket. Bland det bästa och säkraste är att skaffa en takstege. Då ligger takstegen på taket och gör det lätt för den som ska röra sig i lodrät riktning upp och ner för taket, sedan kan man alltid montera en gångbrygga på taket så att man kan röra sig säkert i vågrät rörelse fram och tillbaka. Det allra viktigaste är ändå att se till att bygga ett säkert ankarfäste där den som arbetar på taket ska kunna fästa sin säkerhetslina på. Dessutom kan man alltid bygga olika säkerhetssteg, som till exempel invid skorstensfoten. Ett steg vid skorstenen gör att det är lättare att röra sig säkrare upp och ner för skorstenen.

Anlita takläggare för monteringar

Det bästa man kan göra, som lekman är att anlita en takläggare som kan delen med säkerhet. Vilka kan säkerhet på tak bättre än de takläggare som arbetar dagligen med dessa saker? Om du funderar på att få produkter som ökar säkerheten på ditt tak, anlita då en takläggare som kommer och monterar fast alla viktiga produkter för taksäkerheten. Varför inte se till så att de även rensar hängrännor och stuprör när de ändå är uppe på taket. Då kan man alltid dra av arbetskostnaden med Rot- eller Rut-avdraget. Lite oklart hur Skatteverket klassar just rensning av häng- och stuprännor; är det städning (giltigt för Rut-avdraget) eller klassas det som en renovering (giltigt för Rot-avdraget)? Den som bestämmer sig för att försöka få igenom avdraget lär se vilkendera det gäller som.

Viktigt rensa och hålla borta smuts

Vill man att taket ska hålla i många år, är det en bra idé att rensa bort smuts och hålla taket så rent som det går. Har man till exempel tegelpannor kan det lätt börja gro en massa fukt och sedan mögel på taket om man inte rensar bort allt som kan ge upphov till liknande. Om det börjar växa mossa på taket, ger det alltid en grogrund för möglet, som behöver organiskt material för att kunna växa. Blöta löv, grenar och kvistar gör också att det blir större risk att röra sig på taket.

Läs mer här om du önskar få tag i takläggare som arbetar lika mycket med taksäkerhet som med att både renovera och lägga nya tak.

31 Jul 2019