Så går ett stambyte till

Det är ofta en stor investering att bygga om eller renovera en fastighet. Det kostar såväl pengar som tid. Då är det viktigt att renoveringen blir riktigt utförd redan från början. Det gäller inte minst när en fastighet ska renovera sina stammar!

“Det är viktigt att förstå att ett stambyte är helt nödvändigt för att undvika problem med trasiga avlopp och vattenskador framöver”

Då ska rör- och ledningar som leder vatten till och från fastigheten bytas ut. Alltså både vattenledningar och avloppsrör. Dessa har en viss livstid och byts de inte ut i tid finns stor risk för att boende får problem med vattenskador och strul med avloppen i sina lägenheter. Det är alltså absolut nödvändigt att byta stammar med viss intervall.

Boende varnas i god tid

Att byta alla stammar betyder att alla lägenheter i en fastighet omfattas. Alla boenden ska få veta att stambytet ska ske och vilka datum man kan räkna med att bytet pågår. Det här ska man få veta i god tid. Sedan kan förstås stambytet dra ut på tiden, då får fastighetsägaren informera om nya tidsramar eftersom de ändras. Beroende på hur slitna stammarna är blir bytet mer eller mindre omfattande. Som grundregel brukar fastighetsägare passa på att byta ut allt, eller i alla fall det mesta när väggar och golv ändå ska öppnas för att hitta ledningarna. Det är en stor apparat både för fastighetsägaren och de boende som blir utan sitt ordinarie badrum i veckor eller i månader om stambytet drar ut på tiden.

Skydd mot damm och smuts

De boende ska själv se till att göra arbetet och arbetsmiljön för hantverkarna så smidig som möjligt. Se till att plocka bort så mycket som möjligt ur hallen så att det är lätt att gå in och ur lägenheten. Sedan ska förstås själva de rum som ska stambytas tömmas på personliga tillhörigheter så att det går lätt för hantverkarna att riva och plocka ut den inredning och de rör som ska kasseras. Hantverkarnas jobb brukar börja med att de täcker golven i den berörda lägenheten och sätter upp väggar av plast, alltså från en rulle. Dessa väggar fungerar sedan som ett skydd mot damm och smuts att spridas i lägenheten.

Börjar alltid i badrummet

Varje stambyte börjar i regel i badrummet. Här rivs väggar och golv för att rör och ledningar ska bli synliga så de går att plocka bort. Det kan vara svårt för en familj att vara utan badrum en längre tid. Fastighetsägare brukar i regel fixa så att det ska finnas möjlighet till toalett och dusch, tillfälliga vagnar ska finnas tillgängliga så nära fastigheten som möjligt.

Det här kan kännas mycket påfrestande för den som bor i ett hem där badrummet inte går att använda, därför är det viktigt att förstå att stambyte är helt nödvändigt för att undvika problem med trasiga avlopp och vattenskador framöver. Om du har mindre toaletter i ditt hem kan också de omfattas av stambytet. Även kök kan komma att omfattas av bytet. Efteråt har du ett mycket modernare hem eftersom ytskikten också fräschats upp.

Höjda hyror?

Fastighetsägaren har i regeln redan fått ett fast pris från byggfirman. Det fasta priset ska gälla både stambytet och en eventuell renovering i samband med den. Det fasta priset hjälper dig som betalar hyra för ditt hem att få veta hur mycket hyran eventuellt stiger efter stambytet. Det är inte alltid så att hyran går upp, men din lägenhet blir mer värd efter bytet.

16 Mar 2019