Så fungerar det att få nytt tak

Säg att du vill få ett nytt tak. Det kanske är ett äldre hus som du bor i. Om det är mer än 30 år sedan som något gjordes åt ditt tak, och vi säger att du bor i Nacka, utanför Stockholm och hus som finns i Storstockholmstrakten utsätts nämligen för ett ganska fuktigt klimat bör man bygga om taket. Så har man ett hus med ett tak som är åtminstone mer än 30 år gammalt är det mycket viktigt att gå upp på taket och ta reda på hur det ser ut där. Helst bör någon som är van vid takomläggningar göra detta. En sådan kan nämligen avgöra vad som behöver göras på ditt tak. 

Besiktning av taket

Om du ber en takläggare i Nacka om att komma ut och eventuellt lägga om taket, och googlar "takläggare Nacka" för att få tag i en takläggare som arbetar i Nacka bör du då få flera kontaktuppgifer till sådana som arbetar där. De bör då komma ut och gå upp på taket. Sedan kan de avgöra vad ditt hus behöver; behöver man endast tvätta taket? Om du har ett tak av hög kvalitet men det är länge sedan det sköttes om kan det vara mycket smutsigt och det kan vara angripet av fukt, men ändå hålla tätt. Då räcker det med att bara tvätta det så håller det för längre tid. Om taket visar tecken på att det behöver förnyas, kan man i stället måla om det så får det en ny yta. Målar man om det, får den en bättre yta som håller bättre mot väder och vind. Men om taket är så illa däran att inget av alternativen räcker för att hålla taket intakt, kan man behöva lägga om taket helt och hållet.

Offert

Innan man bestämmer sig för det ena eller det andra sänder företaget en offert. Man gör inget förrän du som kund har godkänt deras offert. Ingen vill få en oebhaglig överraskning och inget företag vill ha en kund som inte betalar för sig. Därför sänder man en offert först som kunden godkänner. Efter det har man bestämt vad som ska göras och för vilket pris.

Själva takläggningen

Sedan kommer takläggarna om göra om taket åt dig som kund. Det innebär att deras arbete kan variera beroende på i vilket skick som taket är. Om det inte är så illa skadat kan man läggga på ny plåt ovanpå den gamla plåten. Samtidigt måste man titta på takstolarna och på tätskiktet under plåten eller teglet. Läs mer här.

24 May 2019