Olika material för taket – så fungerar de

Om det är dags för att antingen lägga om taket på din villa, säg att du bor i Huddinge, då kanske du vill få tag i en hantverksfirma som kan lägga tak i Huddinge. På samma sätt är det ju om du bor i någon annan förort till Stockholm, eller kanske i Göteborg, Malmö eller någon annan storstad. Bäst är att googla "takläggare Huddinge" om det är där du behöver en takläggare. Sedan är det bara att ta kontakt, be om offert och om referenser. Offert, för att du som kund, ska få en uppfattning om hur mycket som det kan komma att kosta, referenser för att du som kund ska få en uppfattning om hur de bemöter sina kunder, hur de arbetar och allmänt får veta om de är pålitliga, trevliga och bra att ha att göra med.

Ta ställning till vilka material som du vill lägga tak med

När du väl har fått tag i några hantverksfirmor som har angett att de lägger nya tak i Huddinge, bör du sedan bestämma dig för vilket slags tak som du vill ha. Vill du ha ett plåttak, ett tak med tegelpannor, betongpannor eller vill du ha ett papptak? De olika materialen passar bättre och sämre till den slags villa som du har. Har du till exempel ett hus som är ett funkis-hus och som är byggt under 1950-60-talet, passar ett papptak bäst. Har du ett hus med sadeltak, passar tegelpannor eller betongplattor bäst. Vill du ha ett tak som håller i minst 50 år och du lätt kan renovera passar ett plåttak bäst. Det går alldeles utmärkt att måla ett tak i tegel och betong, även om det tar längre tid.

Renovera är bättre för miljön

Tänk på att det är mer miljövänligt att renovera än att skaffa nytt. Det krävs mycket mer energi att tillverka ett helt nytt tak, än att renovera ett befintligt. Så om du ska lägga nytt tak, välj i så fall ett tak som dels kommer att hålla för längre tid och som är lätt att renovera. En skicklig takläggare kan renovera i princip vilket tak som helst. Hållbara tak är de som läggs med tegelpannor, betongpannor eller plåttak. Dessa slags tak kan hålla i 50-80 år om man är noggrann och regelbundet ser över taket. Det är inte enbart yttertaket som slits ut, det kan vara läkten, underlaget eller takstolarna som behöver underhållas. Läs mer här.

24 Apr 2019