När du behöver nytt tak i Norrköping

Bor du i Norrköping? Har du villa och funderar på att kanske lägga om taket av takläggare i Norrköping? Då kan det vara bra att anlita någon hantverkare som kanske kan erbjuda sig att komma ut och titta på villan för att avgöra om ditt hus behöver nytt tak. De seriösa gör det kostnadsfritt. För dem ingår det i arbetet att hjälpa eventuella kunder att avgöra om taket behöver läggas om eller om det räcker att endast byta ut en och annan tegelpanna, måla om taket eller vad som nu kan behövas för att taket ska hålla i flera år till.

Passa på att se över säkerheten på taket

Det kan vara bra att passa på och se över taksäkerheten när hantverkare ändå är uppe på taket. Sådant bör man nämligen inte göra själv. Hantverkarna som arbetar med tak är nämligen tränade och utbildade att flytta och röra sig på ett säkert sätt när de arbetar med tak. Däremot bör alla villaägare bära säkerhetssele, hjälm och kunna fästa säkerhetsselen på taket, till exempel på en ankarplats på taket, eller ett nockräcke där du kan fästa säkerhetsselen så att du kan röra dig på taket på ett säkert sätt. 

Vilket slags tak du har avgör renovering eller omläggning

Både materialet som du har valt till din villa och hur lång tid som det har gått sedan taket lades, avgör om det räcker med att renovera om taket, till exempel putsa av tegelpannor, byta ut trasiga tegelpannor eller måla om taket, eller om du bör lägga ett helt nytt tak. Ska du lägga om nytt tak bör man välja material till taket efter både vilken stil det är på huset och hur lågn tid framöver som du önskar att taket ska hålla. Det är ju som så att ju högre kvalitet som vi önskar till taket, desto högre blir priset. Och tvärtom.

Tegelpannor/Betongpannor – tegel och betong har en otroligt lång hållbarhet. Sådana tak kan hålla i mer än 50-70 år. Om ett sådant tak behöver bytas ut beror det oftast på att teglet eller betongen har råkat ut för någon skada på grund av yttre påverkan. Teglet och betongen går alldeles utmärkt att tvätta av eller bara sopas. Har man fått växtlighet eller alger på teglet, bör man tvätta bort det.

Plåt/Stålplåt – ett tak av plåt eller stålplåt håller i cirka 50 år. Efter 20-30 minuter bör man måla om det för att det ska hålla för en ännu längre tid. Målar man om ett plåttak, ser man till att plåten får ny yta, vilket gör att taket håller under längre tid.

Papptak – ett papptak håller inte särskilt lång tid. Högst 20 år håller ett sådant tak och sedan bör man lägga om det med nytt papptak.

4 Apr 2019