Kontrollera taksäkerheten

Att taket är en av de farligaste platserna i huset är inget konstigt. Det faktum att många olyckor sker där ställer stora krav på att taksäkerheten sköts på ett bra sätt. Går man ut på taket utan att förbereda sig rätt utsätter man sig för fara. Hur stora riskerna är beror på flera saker, till exempel hur högt taket är beläget och dess lutning samt material. Hur ser säkerheten ut på ditt tak?

Hur ser reglerna ut?

Reglerna är ganska tydliga vad gäller taksäkerheten – och det gäller nästan alla hus i hela landet, från Ystad, till Stockholm, till Kiruna. Till exempel ska taket vara tryggt för sotare att beträda. Det ska även vara tryggt att arbeta på vid snöröjning och olika typer av reparationer, oavsett vem det är som ska utföra jobbet. Det ses helt enkelt som en arbetsplats.

Reglerna för taksäkerheten skiljer sig åt beroende på husets höjd. Är det till exempel högre än 8 meter finns särskilda bestämmelser. I allmänhet kan man säga att taket ska vara halksäkert och att taket inte ska kunna trampas igenom när det beträds. Därtill ska vissa skyddsanordningar finnas på plats, vilka ska hålla en hög standard.

Vanliga villor och bostadshus

Om huset är lägre än åtta meter och har en takvinkel som inte är skarpare än 45 grader lämpar sig taksteg. Takstegen bör kompletteras med ett fäste för säkerhetslina. Ett annat alternativ är att ha en takstege som också har en nockkrok. En sådan stege är billig och är en liten investering sett till säkerheten den ger.

Är du osäker på din taksäkerhet?

Om du är osäker på din taksäkerhet finns många duktiga entreprenörer som kan hjälpa dig med detta. Firmor finns som specialiserar sig på att skapa tryggare arbetsmiljöer för dig, sotare, snöskottare, takmålare och andra som vistas på taket.

För att hitta en sådan firma brukar det räcka med ett par enkla sökningar på nätet. Det största utbudet finns i Stockholm, men aktörer finns givetvis etablerade i andra delar av landet också. För att söka efter en dylik entreprenör kan du testa sökningar som ”Taksäkerhet Stockholm” (Stockholm byts ut mot den stad du vill arbetet utfört i). Du kan sedan titta på träffarna du får och anlita den aktör som känns bäst. Ta inte bara första bästa, utan ta referenser och kolla upp firmorna ordentligt. På så vis är du säker på att du får en professionell takfirma som vet vad de gör.

6 Oct 2017