Isolera villan i Örebro

Du vet väl att det mest miljövänliga sättet att vara en ansvarsfull och medveten villaägare är se till att den egna villan är tillräckligt isolerad? Det kan tyckas som ens ensak att ha sin villa som man själv väljer att göra. Men riktigt så fungerar det inte. För det första är det lätt att tänka att det är alla andra som är slösaktiga individer och som är de som utnyttjar jordens resurser på ett ohållbart sätt.

Vi påverkar alla varandra

Sanningen är den att vi alla påverkar varandra på så sätt att vi i Sverige lever som om vi alla hade tillgång till 4 jordglober varje år. Det har vi ju inte. Och hur du och jag lever påverkar både jorden och de resurser som jorden har. De finns ju inte i oändlighet, den har sina begränsningar. Om då någon bestämmer sig för att det är alla andra som ska ändra på sig, men inte jag, då påverkar det direkt hur vi andra har att förhålla oss.

När någon bestämmer sig för att det inte är jag själv som påverkar jorden och jordens resurser, påverkar det alla samtidigt. Vi lever alla av samma jord och har på så sätt begränsade resurser. Här finns det som tur är undantag. Om du bestämmer dig för att bli din egen energiförsörjare och elproducent, då bidrar du till stora delar att inte utnyttja jordens begränsade resurser. I stället förser du dig av resurser som är förnybara och gratis. Du kan dessutom bidra till att andra använder sig av de förnybara och kostnadsfria resurser och energi.

Om vi återgår till isoleringen av villorna

Det enkla budskap som kommer här är den att det lönar sig att isolera villan då det sparar på de begränsade resurser som vår planet kan förse oss med. Det bästa och mest mijövänliga som du kan använda till din villa är att isolera med material som kan förnyas (träd). Det som är miljövänligt är dessutom det som är bäst för oss människor. Om du isolerar med material som är tillverkade på konstgjord väg, krävs det så mycket energi för att ens tillverka det material, samt att för många människor är det inte särskilt bra att ha i närheten där man bor. Det krävs så mycket energi och el och olja för att tillverka andra isoleringsmaterial, vars största ingrediens är fossila material som olja. Här kan du läsa mer om isolering i Örebro.

3 Dec 2018