Hur länge håller ett tak?

Ett tak där materialet är slitet klarar inte att hålla vatten ute, det är därför det är så viktigt att hålla koll på vilket skick det är i. Hur länge ett tak håller beror på flera olika faktorer.

Man brukar säga att ett tak håller i ungefär tjugo till hundra år, beroende på material. Men var någonstans huset ligger och hur pass utsatt taket är för väder och vind har också stor betydelse. Likaså hur duktig man är på att laga och underhålla taket.

Det material som har kortast hållbarhet är papp, men det är också betydligt billigare än andra takmaterial. Moderna papptak behöver sällan underhållas alls. Läggs det exempelvis av en skicklig takläggare i Örebro som använder sig av kvalitativt material, kan det hålla i upp till trettio år. Papptak passar bra på platta tak eller tak med liten lutning eftersom de andra materialen behöver mer sluttande tak för att effektivt kunna leda bort regnvatten.

Konsultera en takläggare

Det tak som har längst livslängd är tegeltaket, förutsatt att man underhåller det. Håller man takpannorna rena från mossa kan de hålla i upp till hundra år, om de är av bra kvalitet. Men ett tegeltak består också av ett undertak och det måste vanligtvis bytas tidigare. Det kan vara svårt att själv bedöma vilket skick taket är i och när det måste bytas. Genom att låta en takläggare göra en bedömning kan man få veta hur många fler säsonger taket klarar, samtidigt som man får en offert på vad takbytet kostar.

29 Mar 2021