Har du slitna tak?

Om man har slitna tak, bör man så snart det bara går, antingen ersätta de slitna taken, eller renovera dem. Vilket som man föredrar är beroende av tycke och smak. Vissa önskar sig nytt tak då det gamla är slitet. Att få nytt tak betyder mycket för utseendet på sin villa. Men när man väljer att lägga ett nytt tak, vill man kanske välja ett som håller för lång tid, ett tak som både är kostnadseffektivt men som håller en hög kvalitet. Här väger för och emot olika material som man kan välja till sitt tak.

Tegelpannor

Vill man ha tegelpannor på sitt tak, är det en mycket bra idé. De håller mycket länge och det blir ett väldigt vackert tak. Man bygger ett tak med tegelpannor som man ”lägger” ett efter ett på reglar på taket. Tätskiktet under måste först byggas ordentligt. När det sedan regnar eller snöar, faller regnet och snön utanför tegelpannorna och ner i hängrännor och stuprör. Teglet kostar 1.000-1.800 kronor per kvadratmeter, enligt kostnadsguiden.se. Det är bland det dyraste material som man kan tänka sig på tak. Tegel håller för långt mer än i 50 år. Får teglet bara vara utan fukt, och utan yttre påverkan, håller det i 1000-tals år. Det samma gäller för betongpannor som man kan använda på exakt samma sätt som tegelpannor på tak. De kostar 900-1.600 kronor per kvadratmeter och håller även det, om det får vara i fred, hur länge som helst.

Plåttak

Plåten är ett både billigt men samtidigt också ett hållbart material på tak. Plåttaket kan hålla i mer än 50 år, som de flesta takläggare ger garantier för. Det finns plåt som härmar tegelpannornas utseende och ger på håll ett liknande utseende. Plåten ser man på kyrktak och på offentliga byggnader. Plåten är väldigt lätt att använda särskilt för mycket stora ytor. Plåten håller också otroligt tätt, med det nya sättet att lägga plåttak som man gör numera, när man lägger dem och gömmer skruvarna som man fäster i taket. Det kan kosta allt mellan 800-1.500 kronor per kvadratmeter.

Papptak

Papptak är ett av de billigaste material som man kan använda till sitt tak. Men papptaken håller inte för särskilt lång tid. Den behöver bytas ut minst vart 20:e år. Papptak använder man mest till funkishus, då det var det slags material som man valde och som man ansåg gav ett modernt utseende. Shingel är också det billigaste material som man kan använda till sitt tak. Det är billigt när man lägger det, men bör då i stället bytas ut med kortare mellanrum. Papptaken och de med Shingel kostar allt mellan 170-600 kronor per kvadratmeter.

Anlita takläggare i Trollhättan

Man kan behöva anlita en takläggare i Trollhättan om man ska byta ut eller renovera tak. Det är ingen bra idé att ge sig upp på tak om man inte är en van takläggare. Risken är stor att man antingen skadar sig själv, någon annan eller lägger ett tak som inte håller i längden, eller gör fel. Då är det bäst att anlita en pålitlig takläggare i Trollhättan.

21 Nov 2019