Fördelar med att ha en egen balkong

Att äga sin egen balkong innebär många fördelar. Inte bara ökar det värdet på huset eller lägenheten, utan det ger också möjlighet att njuta av solen ostörd och till och med odla egna växter.

Har du någonsin bott i en bostad med balkong och sedan flyttat till en bostad utan så vet du hur mycket en balkong faktiskt kan betyda. Den kanske mest självklara fördelen är att du alltid har närheten till det utomhuslivet. Utan någon större ansträngning kan du gå ut i solen för att äta, fika eller njuta av ett glas i solnedgången. Men det finns också en rad andra fördelar, som att du enkelt kan odla växter, hänga kläder eller till och med grilla. Om du inte redan har en balkong och bestämmer dig för att bygga en så kan du också räkna med att priset på din bostad kan stiga avsevärt i värde. Dock är det viktigt att balkongen uppfyller de estetiska kraven och den kvalitet som potentiella köpare kräver idag.

Det första du bör tänka på innan du bygger en balkong är vad det huvudsakliga syftet med balkongen ska vara. Vill du kunna bjuda över gäster för stora middagar, bör du kanske se till att få plats med ett större bord. Om huvudsyftet istället är att du själv vill använda balkongen och kanske odla några växter, är det kanske inte nödvändigt med en stor balkong. En annan sak som också måste övervägas är den estetiska linjen. Om du ska bygga balkong till bostadsrätt är det viktigt att balkongens estetik harmoniserar med resten av bostaden. Kontakta ett byggföretag med kompetens inom balkongbygge och inled med ett möte för att få råd och förslag.

Friheten med en egen balkong

Bor du i en lägenhet utan balkong, kanske du tror att det inte går att ändra på situationen, men så är inte alltid fallet. Om du håller dig till husets övriga estetik och arkitektur är det inte särskilt svårt att få bygglov för en balkong. Det första steget du kan ta är att kontakta stadsbyggnadskontoret och ta reda på vad som gäller för det lägenhetshus du bor i. Ofta är det inga problem att bygga till en balkong. Att anställa ett byggföretag för att bygga balkongen kan naturligtvis kosta en hel del, men du kan samtidigt räkna med att värdet på din bostad ökar. Utöver detta får du inte glömma de andra friheterna som en balkong ger; dessa friheter bidrar till en förhöjd livskvalitet på många olika sätt.

19 Aug 2023