Detta är vad du bör tänka på innan du byter tak

Att byta taket på huset eller villan innebär i de flesta fall en stor investering. Välj rätt typ av material och anlita en duktig takläggare för att få ett långvarigt och bra resultat.

Om taket behöver bytas ska du först och främst ta reda på vad det kommer att kosta. Så här ser ungefärliga priser per kvadratmeter ut beroende på val av material:

  • Papptak 50–100 kronor
  • Betongpannor 100–140 kronor
  • Plåttak 70–150 kronor

Det andra steget är att välja rätt typ av tak och material för att inte göra renoveringen dyrare än vad den behöver vara. Smartast är det att välja samma typ av takbeläggning som redan ligger på taket. I vissa fall kan man byta men då får man konsultera med en takläggare. Ett eventuellt materialbyte får göras om takets lutning och beläggning tillåter det, något som man oftast inte kan bestämma själv. Här krävs en specialist som gör ett hembesök och tipsar om vad som är bäst att göra.

Som husägare kan det hända att du behöver be om bygglov för att lägga om taket. Detta gäller speciellt om täckningsmaterialet ska bytas, exempelvis om ditt nuvarande tak har betongpannor som ska bytas till tegel. Om takfärgen byts ut behöver du också ansöka om bygglov.

Anlita en skicklig takläggare

Att anlita en duktig takläggare med bevislig erfarenhet är ett måste. Fråga gärna runt bland grannar och vänner för tips eller sök på nätet för att få lite mer information kring erfarna yrkesmän inom takläggning. Nästa steg är att budgetera. Arbetet är ROT-avdragsgillt och gränsen ligger på 50 000 kronor i avdrag per år och står för 30% av arbetskostnaden. En viktig faktor att tänka på är att det totala priset för en takomläggning kan variera mycket beroende på vilket material man väljer. Papptak anses vara den billigaste varianten medan tegel ligger i de högsta prisklasserna. Kontrollera alltid vad den beräknade totala kostnaden kommer att ligga på innan du skriver under kontrakt med din takläggare.

Takunderhåll ger taket ett långt liv

Efter ett takbyte bör du se till att underhålla det på rätt sätt. Kontrollera gärna dess skick minst en gång om året för att vara säker på att inga reparationer behövs. Generellt håller ett tegeltak i minst 100 år, samma livslängd gäller även för betongtaket. Plåttak har betydligt kortare liv, det håller i 20–30 år och moderna papptak 25–30 år.

17 Mar 2020