Det ställs stora krav på industrigolv

Akryl och epoxi är två varianter av material som passar utmärkt i industrigolv. De är slitstarka och tåliga, och kan fås med olika struktur och i olika färger.

Att lägga golv i en industri har inte många likheter med att lägga golv hemma. Där man bor vill man ju framförallt ha ett golv som är snygg och som signalerar elegans och klass. I industrilokaler är det andra aspekter som i första hand måste beaktas.

Ett industrigolv måste till exempel oftast tåla hårt slitage. Det kan vara mycket spring med stålklädda arbetsskor, utrustning som flyttas omkring och inte minst truckar som kör runt på golven dagarna i ända. Det kan också finnas höga krav på att golven går att hålla rena – särskilt förstås inom läkemedels- och livsmedelsindustri. Där bör man således använda sig av fogfria golv som saknar springor som smuts kan samlas i.

Industrigolv av epoxi eller akryl

Bra typer av industrigolv är akrylgolv och epoxigolv. Det är två varianter av material som är snarlika varandra. Ett epoxigolv är lätt att anpassa efter de behov som finns i lokalerna. Det kan läggas direkt på ett underlag av betong. Det tål mycket stora belastningar och har lång livslängd. Dessutom kan det utformas med halkskydd.

Akrylgolv skiljer sig inte så mycket från epoxigolv. Det som främst gör att man väljer akryl är att det härdar så snabbt. Efter endast några timmar är det tillräckligt härdat för att man ska kunna gå på det, även i kall omgivning. Båda varianterna av golv går att få i många olika färger.

6 Apr 2023