Betonggjutning – så går det till

 

Behöver du gjuta betong för ettbetonggolv projekt? Det är något som de flesta kan göra själva utan problem, men det kräver en del verktyg och att man förbereder sig på ett bra sätt. För en lekman är det överkomligt projekt, och många husägare har fått göra detta genom åren. Det är dock inte ovanligt att man anlitar en firma som kan hjälpa till med saken. Det kostar visserligen mer, men så sparar man också tid och energi.

Att blanda betongen

Innan man gjuter med betongen behöver den blandas. Har man mindre mängder kan det göras i en skottsäkra med en skyffel som hjälp. Man häller då i bruket och tillsätter vatten allteftersom och rör om. En annan metod är att blanda betongen på en plan skiva, till exempel av plywood. Här gör man precis som om man använder en skottkärra – man häller ut lite bruk på skiva och tillsätter vatten allt eftersom.

Ska man göra ett större arbete kan det vara läge att införskaffa en cementblandare. Om det inte är ett mycket stort och långt projekt, är det troligtvis bäst att hyra den. Det kan göras hos diverse företag till en relativt billig penning. Här häller man i bruket och tillsätter vatten, varpå man låter blandaren arbeta i ett par minuter. Därefter är det redo för gjutning.

Betonggjutning i form

Betonggjutning i form kräver noggrannhet. För det första är det viktigt att formen i fråga är tät, robust, stabil och är i rätt dimensioner. Vanligt är att man använder sig av 25 millimeters ohyvlat virke, för att skapa en form. Formen måste sedan fogas ihop ordentligt med tjock ståltråd, spik och bandjärn exempelvis.

För att få formen tät kan konstruktionen vattnas, vilket gör att virket sväller och tätar eventuella sprickor.

Betonggljutning för plana ytor

Att göra en planyta med betong är en annan typ av projekt än formgjutning. För det här ändamålet brukar man använda sig av avdragningsbanor, som också är det första steget i att förbereda för gjutningen. Plattjärnen, som fixeras i bruk, bör inte vara för långa.

Vidare är det viktigt att säkerställa att nämnda avdragningsbanor är parallella i längd och bredd under din betonggjutning. Ovankanten är det som kommer att motsvara betongens ythöjd. Sedan fylls helt enkelt den uppmätta ytan med betong (till den övre kanten på järnet, som nämnt innan). Betongblandningen packas sedan (förslagsvis med hjälp av en planka), innan man fyller på med mer betong.

Efter att ha plattat till betongen kommer du behöva ta bort avdragningsbanorna. Det här lämnar ett litet tomrum som behöver fyllas försiktigt. Här är det viktigt att vara mycket noggrann.

Efteråt

När din betonggjutning är genomförd behöver den efterhärdas. Viktigt är att betongen inte torkar alldeles för snabbt. För att motverka detta är det vanligt att man helt enkelt vattnar betongen efteråt. Under ca en veckas tid bör betongen hållas fuktig, vilket man till exempel kan använda fuktiga mattor för. Ett annat tips är att spraya på membarnhärdare på ytan. Du slipper då tänka på vattning.

 

28 Jan 2019