Betongarbeten är högst aktuellt även i väst

Att arbeta med betong är inte någonting som är reserverat för gamla öststater som Belarus eller Nordkorea. Betongarbeten har en given och stabil plats även hemma i Sverige och i Stockholm.

Vad associerar du betong med? För många är det lite öststatsvarning. Man tänker på grå betongbyggnader i Sovjet och Nordkorea. Stora, billiga och ogenomträngliga murar och byggnader av ren och skär betong. Det blir inte mer Sovjetunionen än så. Fast det där är inte ett rättvist resonemang. Varken mot de gamla kommuniststaterna i öst eller ens mot betong.

Vi är fortfarande extremt beroende av betong även på hemmaplan. Stockholm skiljer sig inte på något sätt från Moskva i den bemärkelsen. Man använder fortfarande betong för att gjuta en stabil grund för byggarbeten. Till exempel när man bygger hus. Det hade man inte gjort om inte betong var så praktiskt och framgångsrikt.

Betongen lägger grunden för stabilitet

Det finns med andra ord ingen stigmatisering i betongarbeten. Enda skillnaden mot öststater som Ryssland, Belarus och liknande är att man hemma i Stockholm kanske generellt är lite duktigare på att göra betongen lite mer diskret.

Och kanske även att presentera andra alternativ. Allt behöver inte vara betong, och betongen behöver inte alltid synas. Ibland är det bättre att betongen får göra jobbet i det tysta. Det innebär inte att det inte är mindre betydelsefullt. Tvärtom kan det vara det viktigaste arbetet i hela grunden. Betongarbeten är här för att stanna. Stalin tog det inte med sig i graven.

26 Jul 2021