Bergvärme Stockholm - utred dina möjligheter

Söker du efter sätt att sänka dina uppvärmningskostnader i Stockholm - och samtidigt också göra miljö och klimat en tjänst? Bergvärme i Stockholm är ett väldigt effektivt sätt att slå två flugor i en smäll. Genom att borra efter bergvärme och installera en bergvärmepump så finns det en potential för dig att sänka dina årliga kostnader för uppvärmning med närmare 80 %.

En bra lösning? Definitivt, men en lösning som inte är för alla. Det första steget mot att installera bergvärme är att faktiskt undersöka om det är en reell möjlighet. Det finns en massa saker att ta hänsyn till i den frågan. Dels så handlar det om geologiska förutsättningar.

Bergvärme Stockholm - tänk på detta

Bergvärme är dyrt att installera initialt och det är själva borrningen av hålet som bär den högsta kostnaden. Tvingas man borra för djupt så kan det ta väldigt lång tid innan man når break-even i sin investering - och då kan det faktiskt finnas andra lösningar och andra värmepumpar som är bättre. Detta måste undersökas innan.

En annan detalj som måste kollas upp gäller tillstånd och eventuella bygglov. Ett bergvärmehål får exempelvis inte placeras för nära ett annat. Om så sker så kan effekten från båda hålen utebli. Har din granne bergvärme så kan detta innebära att du får svårt att få ett tillstånd för att borra ett eget hål. 20 meter är ett absolut minimum gällande detta.

Bergvärme har många fördelar

Det kanske låter ovan som att bergvärme är en lite sämre lösning med tanke på de höga initiala kostnaderna och all utredning som krävs innan. Det är det definitivt inte. Har du rätt förutsättningar, väljer rätt företag för undersökning, planering och installation av en väl anpassad bergvärmepump så är det en av de bästa investeringarna du kan göra. Resan kan vara lång, men det ligger en väldigt fin belöning framför dig också!

19 Feb 2024