Behöver du plåtslagare till nytt plåttak?

Väljer man Östermalms plåtslageri får man en plåtslagare som har egen plåt med sig när de kommer och lägger ett nytt tak av plåt. Har de egen plåt som de själva har tillverkat får man en plåtslagare som känner väldigt väl till sin plåt och förstår sig på hur påten fungerar och hur man ska göra för att den ska bli så bra på taket som det är möjligt.

En duktig plåtslagare är någon som förstår sig på tak, och kan alla metoder som gör att taket håller sig intakt under många år. Förutom kompetensen att kunna lägga ett tak så att det håller för 50 år framåt, bör plåtslagaren vara metodisk och lägga taket med noggrannhet, vara i det närmaste pedant, i alla fall vara så noggrann som det bara går. Det är sådant som gör att takarbetet blir utfört med kvalitet.

Plåten används till att laga skarvar

När man lägger andra tak, med andra material, så använder man alltid plåt för att laga skarvarna på taket. Så om man ändå använder plåten till att täcka hela taket, varför inte använda plåten till hela taket, och inte bara till skarvarna? Om nu plåten är så bra för att skarva till, där det andra materialet inte räcker till, kan man ju lika bra använda plåten till allt som har med skydd av tak att göra. När man lägger ett tak med plåt, är underalaget, taktäkten, och underlagspappen mycket viktig. Man måste lägga taket med spånt. Det måste komma torr luft under yttertaket som är gjort av plåt, för att taket ska må bra i många år. 

När man sedan har lagt taket med plåt

När man sedan har lagt taket med plåt, lägger man även på bantäckningsplåt, beslag, garneringar och takavvattning så att nederbörden som lägger sig på taket ska få en chans att rinna av taket. Dessutom kan plåtslagaren installera alla säkerhetsanordningar som krävs för att villaägaren ska kunna röra sig säkert på sitt tak. Det kan vara hänstegar, takstegar, skorstenssteg och olika fästen för säkerhetsselar, säkerhetslinor och ankarfästen. Med plåten får man också ett tak som inte väger så mycket. Det är bra mycket lättare som tak än tak med tegelpannor. Teglet sliter ganska mycket på takstolar. Med ett tag av plåt behöver man inte vara orolig att taket flyger av, även när det stormar hårt där ute. Dessutom får man oftast vindskivor med plåt, vilket gör att du får ett komplett skydd till taket.

19 Nov 2019