Behöver du nytt tak i Göteborg?

Med tanke på all den nederbörd som kommer ner över staden på "Bästkusten" behöver de villor som finns där, regelbunden taköversyn. Är man inte van att klättra på tak, kan man behöva en van takläggare som inte är rädd för höjder och som är kompetent nog att kunna avgöra vilket underhåll som villataket behöver. Hur vet man när det är dags för att lägga ett nytt tak? Här går vi igenom hur man kan avgöra en sådan sak.

Som villaägare är det rena rama mardrömmen om man händelsevis skulle råka ut för att ens villatak inte länge skulle hålla tätt. Försäkringsbolagen har väl mer eller mindre tröttnat på att villaägarna och andra ägare har slarvat med underhållet och tagit bort möjligheten att få betalt för skador som uppkommer av bristande underhåll av taket.

Regelbunden översyn – så går det till

Det som ska till är att man gör en regelbunden översyn. Tyvärr är det enda man då kan göra är att gå upp på taket. Annars vet man inte hur det står till med det. Därför bör man ha alla säkerhetsredskap som kan behövas på taket; hängstegar, takstegar, taksteg, som gör att man får ett bra fäste när man ska klättra upp eller ner, gångbryggor, snörasskydd och allt det som gör att rörelser på taket kan blir så säkert som det bara går.

När man sedan är uppe på taket bör man främst leta efter permanenta fläckar som kan tyda på att det är en vattensamling där. Helst bör man ju då gå upp när det är torrt väder, annars är ju hela taket blött när det regnar. Man bör även titta efter växtligheter på taket, vilket indikerar på att där det växer har fukt och mögel fått ett fäste.

Titta på undersidan av taket. Man bör inspektera taket regelbundet, genom att gå upp på vinden och titta efter prickar, känna på lukten om det kan kännas mögligt. Tyvärr kan mögel även vara luktfri. Men ser man svarta prickar, eller fläckar på undertaket är det tydliga tecken på att taket läcker och behöver åtgärdas i form av renovering och reparation.

Hur länge sedan är det taket lades?

En annan sak som man bör tänka på är hur länge sedan som taket senast renoverades. Är det mer än 5 år och börjar närma sig 10 år, bör man anlita en takläggare som kommer och inspekterar taket så att man får ett utlåtande av en expert som kan avgöra om man behöver renovera taket eller till och med lägga ett nytt tak. Är det mer än 20 år sedan, bör man definitivt göra en ordentlig översyn av taket. Man kan till och med lyfta på en del tegelpannor och kontrollera på tätskikt och takstolar för att se hur status är på taket. Här kan du fortsätta läsa mer om takläggare i Göteborg, som kan komma och renovera eller lägga nytt tak: https://www.takläggaregöteborg.nu.

9 Oct 2019