Behöver du byta hängrännor och stuprör?

Är det dags att byta hängrännor och stuprör? Sommartid brukar alltid innebära renovering och underhåll av befintligt tak. När det är torrt som det är just nu, är det läge att byta ut taket, och delar av det, såsom hängrännor och stuprör. Just hängrännor och stuprör brukar samla smuts, grenar, löv och ibland till och med mossa. Allt det gör att vatten och nederbörd har svårt att rinna av taket och ner i marken där det hör hemma. Att byta ut de delarna är viktigt så att man säkerställer så att taket inte behöver bära så mycket av nederbörden. Det bästa tak är det som är torrt även när det regnar och snöar mycket, som på vintrarna.

Passa på att byta vindskivor

Om det är så att du hyr en byggställning, lift eller någon annan ställning som hjälper dig att komma högt upp på taket, kan du passa på att även byta ut vindskivor, till exempel, när du ändå är uppe på taket och byter ut hängrännor och stuprör. Att nå vindskivor är nämligen särskilt svårt när de sitter så högt uppe på taket. Vindskivor är dessutom delar på villan som snabbt slits ut och som tar emot det mesta av väder och vind och kan behöva bytas ut snabbare än andra delar av taket. Så om du ändå är uppe på taket och byter ut hängrännor och stuprör kan du lika bra passa på att byta ut vindskivorna, eller i alla fall se över konstruktionen och status på vindskivor.

Hur ser taksäkerheten ut?

En annan sak som är lika viktig som hängrännor och stuprör är att se över hur taksäkerheten ser ut på ditt tak. Har du takstege? Ankarfäste och ankarstegar? Om inte är det verkligen dags att montera fast sådana. Att ge sig upp på taket på ett så säkert sätt som det bara går är mycket viktigt. Och som villaägare bör man ge sig upp på taket så ofta som man bara kan. Att det är vanligt att villaägare drabbas av skador på taket är en så pass vanlig skada, att försäkringsbolagen vägrar ersätta för skador som uppstår för att det regnar in genom taket. Så det är bäst att läsa det finstilta i din husförsäkring. Om det är så att du inte heller får ersättning för läckande tak, så är du själv ansvarig för att det inte regnar in genom taket och bör då säkerställa att du har ett tätt tak.

7 Jun 2019