Att renovera taket höjer värdet på ditt hus

Att renovera taket höjer alltid värdet på ens egendom men innebär oftast även en större investering. För att lyckas bör du först och främst välja rätt material och skicklig takläggare.

En takrenovering i Stockholm kan kännas rätt så besvärlig att hantera om man inte planerar den rätt. Förutom en noggrann planering krävs det även att man som ägare är beredd på att investera en större summa pengar. Taket är en av husets viktigaste delar men är också dyrast att renovera och underhålla. För att få rätt på renoveringen bör du hålla dig till det ursprungliga materialet som används. I vissa fall kan det krävas ett materialbyte men detta brukar en takläggare bedöma. I vissa fall behövs det även bygglov för att lägga om taket, detta gäller speciellt om material eller takfärg ska bytas. Ett väl utfört takunderhåll brukar resultera i att taket får ett längre liv. Helst ska det kontrolleras minst en gång om året. Vissa kontroller kan utföras av ägaren själv medan andra kräver kvalificerad hjälp. Ett tegel-, och betongtak som underhålls rätt håller i 100 år medan plåttaket håller i 20–30 år. De moderna papptaken har en liknande livslängd på ungefär 25–30 år.

En bra takläggare är ett måste

En renovering kräver förutom en investering, en takläggare som förutom kunskap och skicklighet kan på ett ärligt och kompetent sätt planera uppdraget och utföra det på bästa möjliga sätt. En duktig yrkesman behövs först och främst för att bedöma vilket material som ska användas under renoveringsarbetet men även hur allt ska gå till på smidigaste sätt. Välj helst en takläggare med bevisad yrkeserfarenhet och acceptera inte några offerter via nätet. Seriösa professionaliteter sätter ihop ett prisförslag först efter utfört hembesök.

Vad kostar en takrenovering?

Likt de flesta andra renoveringsprojekt påverkas priset på takets uppfräschning av materialåtgången och utvalt material. Per kvadratmeter gäller följande priser: • Papptak 50–100 kronor • Betongpannor 100–140 kronor • Plåttak 70–150 kronor Själva arbetet som takläggaren kommer att lägga på renoveringen är avdragsgillt, (det så kallade ROT-avdraget). Observera att gränsen ligger på 50 000 kronor per person och år. Ett par som bor i samma hus kan få upp till 100 000 kronor per år vilket är väldigt praktiskt. Papptak ses idag som det billigaste alternativet jämfört med till exempelvis tegel som är betydligt dyrare. Innan renoveringen påbörjas bör du veta vad den totala kostnaden kommer att ligga på.

12 May 2020