Är det dags för stambyte?

Stambyte är en omfattande och nödvändig process som involverar utbyte av gamla rör i fastigheter för att förebygga vattenläckor och andra problem. Detta är en investering som kan bidra till att öka värdet på din fastighet, samtidigt som det minskar risken för kostsamma skador i framtiden. Men när är det egentligen dags för ett stambyte?

Generellt sett bör ett stambyte i Stockholm utföras någon gång mellan var 30:e och var 60:e år, beroende på materialet i rören och kvaliteten på det ursprungliga arbetet. Om det har gått mer än 60 år sedan ditt senaste stambyte, är det definitivt dags att byta ut rören

Tecken på att det kan vara dags för stambyte

Om rören i din fastighet är över 50 år gamla, bör du överväga ett stambyte. Med tiden kan rören bli slitna och börja läcka, vilket kan leda till vattenskador. Om du märker att det finns återkommande problem med rören, som stopp eller läckage, kan det vara ett tecken på att det är dags för ett stambyte. Rost, korrosion, sprickor eller bucklor på rören kan också vara tecken på att de behöver bytas ut.

Processen för stambyte

Ett stambyte kan vara en komplex process som kräver professionell expertis. Processen innebär att alla gamla rör tas bort och ersätts med nya. Detta kan innefatta allt från vatten- och avloppsrör till radiator- och värmesystemrör.

Det är viktigt att notera att medan stambytet pågår, kan det vara störningar i tillgången till vatten och värme. Därför är det viktigt att planera detta projekt väl och att informera alla berörda parter i god tid.

Om du misstänker att det är dags för ett stambyte, är det bäst att kontakta en professionell för en bedömning. Genom att vara proaktiv och ta hand om dina rör innan de orsakar allvarliga problem, kan du spara både tid och pengar på lång sikt.

9 Aug 2023