Hur upptäcker man problem med taket?

Ibland är takproblem uppenbara. Saknade takpannor eller hål i tak är synliga för alla. Andra gånger är det svårare. Påväxt, unken doft, fläckar på insidan. Tak behöver skötas om emellanåt.

Det är självklart för de flesta av oss att taket är en viktig del av vår bostad. Samtidigt som vi är medvetna om detta faktum är det inte alldeles enkelt för en glad amatör och husägare att veta när det börjar bli problem. Visst, har det varit storm och det ligger takpannor på marken är saken kristallklar. Likaså om det faktiskt syns sprickor och hål.

Många tak är dock mycket mer luriga än så. Under en till synes slät och elegant yta gömmer de mörka hemligheter. Fukt och mikroorganismer kan snika sig in under ytan och försämra ventilation och stabilitet.

Att åtgärda mindre eller större fel

För att få en bättre helhetsbild av hur ditt tak mår behöver du anlita proffs. En erfaren takfirma kan göra både in- och utvändig undersökning av ditt tak och ge en diagnos och prognos. Är allting lugnt kan du glatt fortsätta att ignorera taket och vara nöjd. Finns det saker att åtgärda är det bäst att göra det i tid.

Mindre fel och problem går enkelt att fixa, kanske t o m på egen hand om du har lite kunskaper och kan ta dig upp på taket på ett säkert sätt. Större problem kan betyda allt från att byta delar av beläggningen till att byta allt, inklusive takstolen. Kontakta en takfirma!

21 Dec 2020