Ett plåttak har en enkel charm

Bland det snyggaste som finns på ett hus är ett välskött plåttak. I sin enkelhet är det elegant, lätt och helt enkelt tidlöst vackert. Det finns många fördelar med att lägga ett plåttak.

Överallt finns det plåttak, och de gör inget väsen av sig, pockar inte på uppmärksamhet. Precis som en dyr, diskret kostym av högsta kvalitet, som bara finns där utan att pråla eller sticka ut, ligger plåttaket där. Plåttak i Stockholm eller plåttak på landet, alla har de sin charm och är till sin fördel i många år om de sköts om på rätt sätt. Det finns flotta hotell och villor som märks genom välskötta gräsytor, snygga stenpartier och ett diskret plåttak som ger en smakfull helhet.

Plåttaket är lätt

Om man tänker praktiskt, så måste man först och främst kontrollera att den underliggande takkonstruktionen håller för takmaterialets tyngd. Snygga, glänsande takpannor och plattor i all ära, men de väger en hel del. Här får man väga prålighet mot praktisk funktion. Plåttaket däremot passar på vilket hus som helst, och man behöver bara kolla så att takläkt och papp är i bra skick innan man lägger det nya taket. Ett plåttak är lätt, väger alltså inte så mycket, och det kräver inte mycket underhåll. Det behöver i princip bara målas för att hålla stilen länge.

Glöm inte att skaffa nya och funktionsdugliga anordningar för taksäkerhet också, när du ändå byter tak. Det måste vara enkelt och tryggt att kunna komma upp och ner. Det ska vara lätt för hantverkare och husägare att kunna arbeta på taket, exempelvis för att rensa hängrännor, kontrollera skorstenen eller montera solceller.

Plåttaket måste skötas rätt

Det lilla underhåll som krävs, är att det målas regelbundet. Det innebär i praktiken att man håller koll på att det inte bildas rost, som gör taket otätt. Plåten får inte vara trasig eller defekt, för då riskerar man att regnvatten läcker in. Det är också enkelt att förnya sig med ett plåttak, jämfört med att byta tegelpannor på ett helt hus. Ett plåttak är mycket lättare att förändra utseendet på. Man kan när som helst byta färg på taket utan att det kostar så mycket. Målas skulle det ju i vilket fall som helst, så det blir ingen extra utgift för att man vill ha en annan kulör. Målar man om huset till en ny och modern nyans, kan man enkelt förnya taket på samma gång.

23 Jun 2020