Bygga hus Stockholm - tips och råd

Drömmer du om att bygga hus i Stockholm? Fler och fler väljer att bygga hus och genom detta också få en bostad som fullt ut - och så långt ekonomin räcker - möter de krav gällande funktion och utseende man har.

Det är roligt att bygga hus, men det handlar också om en ganska lång sträcka från start till mål där många frågetecken måste rätas ut och där en hel del passager kan vara ganska svåra att ta sig förbi. Vi tänkte här nedan rada upp några saker att tänka på när du planerar att bygga hus i Stockholm.

  • Vilket hus ska du bygga? Vi utgår från att du redan har en tomt som du ska bygga hus i Stockholm på. Den frågan är annars givetvis avgörande. Men, idag finns en uppsjö av möjligheter vad gäller villor och hus. Ska du ta hjälp av en arkitekt för att rita - och bygga - ett hus från grunden eller ska du välja exempelvis ett nyckelfärdigt hus? Det måste du bestämma dig för - se till att vara öppen i sinnet och gå igenom alla alternativ både vad gäller storlek, planlösningar och materialval.
  • Bygglov. Du måste givetvis ha ett bygglov och med detta så kommer också en hel del möten med Byggnadsnämnden att äga rum. Utöver detta så ska du ha en KA som skapar en kontrollplan att följa och som deltar vid tekniska möten med nämnda byggnadsnämnd.
  • Entreprenad. Vill du själv hålla i projektet och agera byggherre eller lägger du ett detta på entreprenad? Att välja totalentreprenad där du anlitar en byggfirma för allt som rör byggnationen är ett effektivt sätt att bygga hus i Stockholm. Genom detta så slipper du själv hålla på att rodda med olika hantverkare och se till att deras arbeten klickar i varandra. Du kan även välja exempelvis delad entreprenad och genom detta komma överens med byggföretaget om vad de ska göra - och vad som ligger på ditt bord att sköta.
  • Hjälp. Någon form av hjälp rekommenderas och gärna på ett så tidigt stadie som möjligt i processen. Att bygga hus i Stockholm är en berg-och-dal-bana rent känslomässigt och du kommer att behöva vägledning, råd och stöd genom denna resa. Välj en partner som du känner förtroende för.

Mer om att bygga hus kan du läsa på denna sida: https://www.byggahusstockholm.org/

28 Nov 2022